Na mijn fietsreis van vorig jaar door Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Portugal is de honger naar mooie en lange tochten nog niet gestild. Nu staat dus Amerika op het programma: ruim 5200 kilometer, door 11 staten en 4 tijdzones. Ik ben zo’n twee maanden onderweg. Eerst trap ik door The Deep South, ook wel de Cotton States genoemd. Met zijn arme bevolking maar ook met zijn blues. En dan westelijker via Arkansas en Oklahoma, waar het landschap steeds leger en leger zal worden. Vanaf Oklahoma City zal ik tot Albuquerque zo’n 1000 kilometer de loop van de oude Route 66 volgen. Deels is deze weg verdwenen en dan zal er niets anders opzitten om over de Interstate Highway te fietsen.

Na New Mexico begint het echte Westen van Amerika. Met Monument Valley, Mexican Hat, Brice Canyon, Zion National Park en Grand Canyon. Mocht ik dan nog goesting hebben dan ga ik nog even door naar Las Vegas om vervolgens af te sluiten met twee woestijnen: Mojave National Preserve en Joshua Tree National Park.

Waarom Amerika? Tja, ten eerste ben ik er nog nooit geweest en ten tweede ben ik toch ook wel reuze nieuwsgierig naar de mensen. En dan vooral de mensen in het hart van het land. Hier wonen veel mensen die op Trump gestemd hebben en dat voedt toch mijn nieuwsgierigheid waarom ze dat deden en straks in november wellicht weer doen.Maar ook de natuur en de weidsheid trekken mij enorm aan. Ik hou van verre horizonten – vandaar dat ik ooit naar Australië trok om daar te fietsen – en zie er dus naar uit om de Great Plains in Oklahoma, Texas en New Mexico te doorkruizen. Gebieden met helemaal niets. Mooi man. En als je toch in de States bent, dan móét je de grote natuurmonumenten in het westen wel aandoen. Je kan niet door Arizona fietsen en niet langs de Grand Canyon gaan.

Ik ga er aan beginnen en zal jullie proberen wekelijks te verblijden met een blogje. Verder zal ik via de geijkte social media kanalen (Facebook, Twitter, Strava en Instagram) wel wat vaker proberen materiaal de ether in te slingeren. Mocht het eens niet lukken, don’t worry, dan heb ik even geen 3/4G of WiFi.

Groeten,

Johan Wekema